27 junio 2007

LÈXIC ALACANTÍ IV: LA GARROFETA

La garrofeta pot ser una garrofa xicoteta, però ací, a les comarques alacantines, és un menjar de salaó. El menjar en qüestió està fet a base fresa (hueva en castellà) d'un peix molt paregut al bonítol, anomenat melva (Auxis rochei).
Aquest peix és molt comú a la mar Mediterrània, tot i que arriba a viure dins a l'Atlàntic tropical. El format al qual estem acostumats a veure la garrofeta és en barres embotides i seques. Als mercats normalment podem trobar dos variants, en funció de la quantitat de fresa que conté: la negra (més concentrada) i la roja (menys concetrada). No només és diferencien en color i sabor, ja que la negra és sensiblement més cara.


Des de fa milers d'anys l'ésser humà ha utilitzat diferents mètodes per tal de conservar aliments en bon estat. A la nostra zona, per la situació geogràfica i climatològica, ha estat fàcil i rendible l'elaboració de sal. Tot l'arc mediterrani peninsular, des dels púnics ha sigut una gran factoria de peix salat. Els principals punts de fabricació de salaó eren Gadir (Cádiz) i Ebussus (Eivissa). Les excavacions arqueològiques de l'equip de Jaime Molina Vidal (doctor de l'UA) estan destapant una factoria romana d'elaboració de peix salat al Portus Ilicitanus (Santa Pola).

 
La Asociación Cultural Alicante Vivo se reserva el derecho de moderación, eliminación de comentarios malintencionados, con lenguaje ofensivo o spam. Las opiniones aquí vertidas por terceras personas no representan a la Asociación Cultural Alicante Vivo.